“Simulare de celule cu sisteme de membrane” - CELLSIM


Ultimele stiri


Date generale despre proiect


 • Planul National II, Competitia 2007, Contract nr. 11-056/2007
 • Perioada de implementare: octombrie 2007 - septembrie 2011
 • Institutia coordonatoare: INCDSB
 • Institutii partenere:
  P1 Intitutul de Matematica “’Simion Stoilow” al Academiei Romane (Responsabil proiect Dr. Gheorghe Paun)
  P2 Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica (Responsabil proiect Conf. Dr. Stefan Stefanescu)
 • Autoritatea contractanta: CNMP
 • Scopul proiectului: Proiectul are ca scop major extinderea si validarea experimentala a simularii de celule bazata pe sisteme de membrane. Aceasta noua tehnica de simulare este bazata pe rezultatele recente obtinute in Computabilitatea bazata pe membrane si va complementa metodele de simulare de celula folosite in acest moment. Aceste metode curente sunt bazate pe ecuatii diferentiale (ODE) sau procese stochastice (de pilda algoritmul descris de Gillespie). Metoda propusa de noi va fi semnificativ diferita de catre tehnicile de simulare bazate pe ODE si din cauza ca foloseste matematica discreta spre deosebire de matematica continua, cum este cazul pentru ODE. Acesta este un lucru pozitiv pentru ca s-a observat ca multe cascade de reactii (signal transduction pathways) la nivelul sub-celular au numere mici de multiplicitati pentru moleculele/proteinele sau complexele de proteine formate, asadar, o simulare discreta ar trebui sa dea rezultate mai bune si mai exacte.

Activitatile si responsabilitatile aferente fiecarui participant:


 • INCDSB: are ca activitati majore in proiect implementarea simulatorului si mentinerea codului, cercetare in directia sistemelor de membrane pentru identificarea unor noi algoritmi si tehnici noi de modelare si simulare de celule, planificarea si executarea experimentelor de laborator pentru validarea rezultatelor simularilor, managementul proiectului mentinerea paginii web a proiectului.
 • IMAR: are ca activitati majore in proiect cercetare in directia sistemelor de membrane pentru identificarea unor noi algoritmi si tehnici noi de modelare si simulare de celule, in special in directia retelelor neuronale cu spiking cat si creearea unor modele noi.
 • UNIBUC: are ca activitati majore in proiect: analiza statistica a rezultatelor obtinute din simulator si din experimentele de laborator (produse de INCDSB), modelarea statistica a modelului celular (algoritmul Gillespie de factura Monte Carlo), cercetare in directia retelelor de calculatoare evolutive pentru identificarea proprietatilor sistemelor de calcul distribuit

Rezultate obtinute in proiect si diseminare


Intalniri, conferinte, seminarii:


 • 5 mai 2010: Pentru toti partenerii - Intalnire la sediul INCDSB pentru a discuta schimbarile survenite in proiect in urma renegocierii.
 • 15 aprilie 2010: Pentru toti cei interesati - Seminar pe teme de statistica si modelare sustinut la sediul IMAR.

Date de contact:


 • INCDSB:
  Splaiul Independentei nr. 296, Sector 6, Bucuresti
  Telefon: +4021 220 77 80; +4021 220 79 09
  Fax: +4021 220 76 95
 • Director de proiect: Dr. Andrei Paun (CS I)
  Splaiul Independent¸ei, Nr. 296, Sector 6, Bucharest, Romania
  E-mail: andreipaun [at] gmail.com

Linkuri utile: